Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 12 | година III | јануари, 2000[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 12јануари, 2000
Поезија

Книга Битие

/5
стр. 1
Лидија Димковска

Време
Смрт
Книга Битие
Во Шлегово куќа шимширова *
Lettre

_______________________________________________________________________

Време

никој нема да се врати
во морето по мојата смрт
и тоа ме развеселува

ќе можам да откопувам сенки
и уште брчки од кои подмладува
космосот зачнат во фотографија

да те гледам во пукнато огледало
и да те викам Ветар Во Распламтена Коса
додека издраскан пекаш по утроба

и тоа е убав занает: да се помниш себеси
и не е потребна ни резанка месечина
за да бидеш врева а јас тишина и обратно


Ова е извадок од:
еКнига
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+