Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 12 | година III | јануари, 2000[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 12јануари, 2000
Поезија

Смртта на планината

/5
стр. 1
Јанко Нинов

Огласување височина
Смртта на планината
Прометеј
Амајлија
Сеач. Цвет

_______________________________________________________________________

Огласување височина

1.

Болката е разновидна убавина
Историја се случува
Кога од устата ми потекува солза

По долгите патувања
Ме пречекуваат
Ноќни дождови

Мистерии


2.

Пак ни мириса на косена трева
Мирисаат стапките на Баханатките
Осветлено Небо во Ноќта
Патник кој никаде не Патува
Без сенката на Вселената

Се будам ко мист
И објавувам чудо

Огласувам Височина


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+