Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 12 | година III | јануари, 2000[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 12јануари, 2000
Театар Текст

Двајца во Еден

Пиеса за Двајца, Месечина и Кукли (1995)


/8
стр. 1
Томислав Османли

_______________________________________________________________________

Прва слика

(Клупа, под улична сијалица во парк. Ноќ, на небото свети сребрениот месечев срп. Сијалицата е угасната. Под неа, свртена со грбот кон публиката, седи Нела. Шмрка, очигледно плаче. Пред неа поминува Тото, еден необичен тип кој бара нешто наоколу. Подзастанува и ја погледнува. Потоа излегува од сцената. Пак се враќа, појавувајќи се зад клупата, поблизу кон публиката)

ТОТО: Јуле!
    (Нела престанува со плачот. Дискретно ја врти главата)
    ТОТО: Јуле, каде си. Ја-јави се, Јулијана!
    (Нела погледнува за прв пат погледнува кон него)
    ТОТО: Се из-извинувам, да не видовте тука некаде да помина една та-така малечка, шар-шар-мантна …
    (Нела се врти напред и прснува во плач)
    ТОТО: (Изненаден) Ама, чекајте в-ви се молам. Јас не сакав да ве рас-рас… Са-сакав само да ве прашам дали сте ја виделе мојата Јуле. Ја-ја барам веќе саат-два. Знае она така да-да ја дувне и да ми се скрие. Ев-еве пред час време, седев дома, гледав кош-кошарка на телевизорот и пиев сок од боровинки,а сега еве… Знаете мо-морам да пијам сок од боровинки, лекарот вика дека сум страшно слабокрвен. Не-не ми вика мене – на ма-мама. А не-нема врска! Не сум ич слабокрвен. (Пауза) И така… Јуле ми… ми ја спрашти. На пиење. Со-со… сок.
    НЕЛА: (Бришејќи ги очите, тивко) Ги знам таквите. Себични гадови.
    ТОТО: Н-не, се извинувам. Јуле не е себична. М-мераклика е. На шетање. Сло-сло…
    НЕЛА: (Безволно) Слободна.
    ТОТО: Сло-бодољубива!
    НЕЛА: Од слободољубивите страдаат останатите.
    ТОТО: Н-не верувам.
    НЕЛА: Како не. Не ли страдате сега вие?
    ТОТО: К-кој, јас?! Боже пази. Ба-баш ми е пријатно. Си шетам в-вака. По парков. Фино-лепо…
    НЕЛА: … и гледате во секоја грмушка, се вртите на секое шуштење, се загледувате во секоја сенка …
    ТОТО: (Заинтересирано) Е-еј, како знаете?
    НЕЛА: (Се расплачува)
    ТОТО: Н-не, немојте, еве јас веднаш си одам …
    (Тото почнува да се повлекува)
    НЕЛА: (Мрмори нешто во плачот)
    ТОТО: (Се подвраќа) Мо-молам?
    НЕЛА: (Низ плач, поразбирливо) Немојте да си одите!
    ТОТО: Ама, како сега! Јас тука, вие плачете, Јуле ја нема. Што ќе речат луѓето?
    НЕЛА: (Низ плач) Нема веќе луѓе!
    ТОТО: Е-е, како нема! Ц'цка. Полно е парови во парков. А оние што доаѓаат сами, тие се па-пазачи.
    (Нела зачудено го погледнува)
    ТОТО: (Се сепнува) Н-не. Јас не сум сам. Ја-јас ја барам Јуле. (Се врти, вика) Ју-Јууле! Јулија-а-ана! Јави се бе, срце, м-молим те!
    (Сè останува така. Нела загледана во него, а тој загледан во празно)
    ТОТО: Ќе си одам.
    НЕЛА: (Се врти на клупата кон него, очигледно сака да го задржи) А, таа… многу ли е млада?
    ТОТО: Е-е-птен.
    НЕЛА: И како изгледа?
    ТОТО: Црна.
    


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+