Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 13 | година III | февруари-март, 2000[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 13февруари-март, 2000
Поезија

Песна над песните

Препев од албански: Даут Даути


/3
стр. 1
Теута Арифи

Песна над песните
Писмо 1
Писмо 2

_______________________________________________________________________

Песна над песните

Мојот љубен со очи како на гулаб
кој нема ни колку за да дојде да ме види
сиромав како Достоевски
пркосен како Наполеон мојот сакан со коси црни како гавран
во неговиот стан кадешто нема вода
ни за косата да ја измиеш
бидејќи е расипан водоводот
во собата платена за џабе
поевтина и од хотел без категорија
мојот љубен со усни како темјанушка
вечно мојот сакан со телото како Либан
како денешен Либан разурнат
урнат од животот и минливите соништа
мојот љубен секогаш скаран со светот
како другите да носат вина зошто не е среќен
и да ја има среќата не знае што со неа
што кај мене предизвикува љубомора
за другите жени
иако никогаш не ги допрел
мојот љубен со нозе од мермер
кој никогаш на мермер не стапнал
ниту колку може да гори љубовта
над неговата ледена белина
песни над песните се замислени во овој свет
бидејќи обичните песни
немаат собрано во себе
еден љубен
и една љубов


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+