Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 08 | година II | април-мај, 1999[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 08април-мај, 1999
Поезија

Темен коњ лежи над планината

/8
стр. 1
Славе Ѓорѓо Димоски

Ги проверувам последните ракописи
Полноќ. Мртва точка
Мртвачница во неа
Ноќта е црна Liebe Marija
Темен коњ лежи над планините
Тоа што го имаме во нас
Тежина
Неподвижни работи

_______________________________________________________________________

Ги проверувам последните ракописи

Седнувам и ги проверувам
Последните ракописи,

Но масата и столот
Под мене исчезнуваат.

Попусто ги гонам
Стиховите што зујат
Во воздухот.

Уморен врз подот паѓам,
Но не удирам во ништо.

Полека тонам. Потемнува
Моето тело. Срцето
Забрзано чука.

       Јас го бележам
       Тоа време
       И го чувам.


Ова е извадок од:
еКнига
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+