Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 12 | година III | јануари, 2000[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 12јануари, 2000
Звук Осврти

Сотир Голабовски

Музиколог и композитор


/2
стр. 1
Македонски композитори

Роден е 1937 во Струга, Македонија

Образование:
    1961 Дипломирал на оделот за композиција (Уметнички униврзитет во Љубљана, Словенија),
    Дипломирал на факултетот за Социологија и Филозофија на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје)
    Магистрирал композиција на Уметничкиот универзитет во Љубљана, Словенија)
    1985 Докторирал Палеографија на Универзитеот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје)

Палеографија:
    Дешифрација и хармонизација:
    Дионис Поповски: „Господи возвах“, прво пеење; Калистрат Зографски: „Достојно ест“, прво пеење; Јован Хармосин Охридски: „Достојно ест“, петто пеење; Калистрат Зографски : „Оца и сина“, петто пеење; Василиј Младенов: „Со свјатиму упокој“, осмо пеење; Илија Хаџи-Димов: „Оца и сина“, осмо пеење; Јован Кукузел: „Владику и свјашчено началника нашего“ осмо пеење, 14 век; Анонимус: „Химна за Св. Кирил и Методиј“, 19 век; Анонимус: „В'сија благолепние воздржание“, девето пеење, 19 век; Св. Климент Охридски: „Страданија спасителни“, девето пеење; Анонимус: прво пеење, 19 век; Калистрат Зографски: „Достојно ест“, второ пеење, 19 век; Калистрат Зографски: „Достојно ест“, петто пеење; Калистрат Зографски: „Достојно ест“, седмо пеење, 19 век; Хармосин Охридски: „Достојно ест“, петто пеење, 19 век.

Музикологија:
    Повеќе од 40 есеи

Книги:
    Традиционална и Експериментална Македонска Музика, Македонски зборник, Скопје 1984
    Македонско Црковно пеење – ОКТОИХ 1 , Скопје 1992 Македонско Црковно пењње ОКТОИХ 2, Скопје 1995

Композиции:
    Повеќе од 70 композиции, претежно камерна и оркестарска музика

Оркестарска музика:
    Симфонија бр.1 (1969), Интроспекција (1960), Три варијации на фолклорна тема за камерен оркестар (1961), Дивертименто за оркестар (1961), Анданте за оркестар (1962), „Кроки“– за флејта и оркестар (1963), Ексцентрични структури – за камерен оркестар (1969), Микропоростори – за камерен оркесар (1970), Space 1– за камерен оркестар (1971), „Панче Пешев“ (1972), Space 2 (1972), Space 3 (1973), Space 4 (1974), Концерт за обоа и гудачки оркестар (1976), Space 5 (1976), Space 6 (1977), Структура 9 – за камерен оркестар (1977), Концерт за виолончело и оркестар (1979), Караорман – увертира за симфониски оркестар (1981), Адаѓо за хорна и гудачки оркестар (1981), Концерт за пијано и гудачки оркестар (1987)


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+