Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 17 | година III | октомври-ноември, 2000[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 17октомври-ноември, 2000
Поезија

Избор поезија од поети-учесници на „Виленица 2000“

Превод од англиски: Зоран Анчевски


/4
стр. 1
Барт ФМ Дроог

Twentieth Century Fox
Не е крај
Бензин, бензин
Џони о, драг мој

_______________________________________________________________________

Twentieth Century Fox

Лежиме во кратер од граната
во оваа соголена земја каде зеленото
од исчезнатите лисја во вирчињата отровенгас
се моли за да се крене на небо

ти и јас, јас и ти, натерани од наредби
маршираме голи, туркаме
беспомошни луѓе во противтенковски ровови,
се смееме кога куршуми им ријат по вратовите

оти ние се имавме еден со друг, миг потоа
ти полета десет илјади стапки над градот
обвиен со облаци, јас ја повлеков рачката,
ги испуштив бомбите слушајќи ја твојата песна

и пак назад на земјата се топлевме заедно
со зајапурени лица кревавме здравица,
очите светнати, ти и јас, јас и ти,
на скришни позиции.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+