Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 08 | година II | април-мај, 1999[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 08април-мај, 1999
Есеи

На далечната страна на нормалноста

(создавањето на една генерација)


/14
стр. 1
Петар Крастев

    Писателите на третата генерација, едногласно признаваа, дека увезената израелска традиција, не може да донесе духовна инспирација во овој регион. Тие се согласија, дека Израел е место, кадешто другите емигрирале, така што, оваа можност воопшто не се ни пројави. „Неусогласените мотивации, обичаи, сеќавања“ така одговара Еми Барух кога ја прашуваат, на што еден сабра (Евреин роден во Израел), „сака“ да се сеќава: кој би сакал среќно да се откине од „селективното сеќавање“ на дедото, кој, без ниеден збор поплака, се воведувал во списокот на концентрациони логори, додека – како што произлегува од есеите, истото сеќавање би можело да биде  камен темелник, за модерниот централно – европски – еврејски интелектуален идентитет. Уште еднаш му беше препуштено на Максим Билер, тоа најконцизно да го изрази „младиот Евреин повеќе страхува од својата прва посета на Израел, отколку од операција на мозокот“.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+