Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 17 | година III | октомври-ноември, 2000[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 17октомври-ноември, 2000
Звук Осврти

Интервју со Ким Симондс

„Ја сакам музиката повеќе од себеси!“


/3
стр. 1
Васја Ивановски

1. На која возраст започна да свириш гитара?
    – Имав 13 години.

2. Дали потекнуваш од семејство со некаква музичка традиција?
    – Не, јас бев единствениот музикален… Додуша, мајка ми сакаше да танцува!

3. Какви беа твоите први музички искуства, каква музика слушаше пред да започнеш кариера во музиката?
    – Во почетокот слушав поп музика од педесетите години… Џони Реј и слично. Потоа Бил Хели и Елвис Присли. Потоа ритам и блуз и блуз. Решив да свирам чикаго блуз откако ги слушнав Ерл Хукер и Мади Вотерс.

4. Кој те „навлече“ на блузот, односно дали беше, едноставно, природно да станеш блузер?
    – Мојот постар брат ги имаше сите плочи. Јас го имав природното чувство за музиката.

5. Кои беа твоите најрани блуз влијанија, односно како дојде во допир со таа музика, преку радиото, плочите, концерти?
    – Колекцијата плочи од брат ми за мене беше почеток. Ритам и блузот беше популарен во Англија во раните шеесети години и плочите тогаш беа достапни.

6. Пред да го формираш „Савој Браун“, дали свиреше и во некои други бендови?
    – „Савој Браун“ беше мојот прв бенд.

7. Како се случи „Савој Браун“?
    – Се запознав со Џон О'Лири, свирач на усна хармоника, којшто исто така го сакаше блузот и тоа беше катализатор да започнеме со бендот.

8. Дали таканаречениот „британски блуз бум“ во средината на шеесетите години беше некаква спонтана реакција на блуз звуците што доаѓаа од САД или беше коинциденција што британските бендови почнаа да се оформуваат во исто време?
    – Тоа не беше „таканаречениот“… Тоа беше вистинската работа! Сето тоа беше базирано на американските плочи.

9. Кога го започна „Савој Браун“, каква беше твојата основна идеја за бендот, да ги следиш стапките на црнечките изведувачи или да се обидеш тоа да го помешаш со твоите сопствени идеи?
    – „Савој Браун“ беше британската верзија на бендот на Мади Вотерс! Едноставно сакав да ја „фатам“ таа магија на блузот, но секогаш со додаток на моите креативни аранжмани.

10. Добар број на вокалисти продефилираа низ бендот, кој беше твојот омилен пејач?
    – Крис Јулден.

11. Според мене, периодот кога Крис Јулден беше пејач во „Савој Браун“ беше најуспешен во комерцијалната како и квалитетната смисла, дали се сложуваш?
    – Не баш во комерцијалната смисла… но тоа дефинитивно беше златен период за мене. Најголем успех за „Савој Браун“ беше плочата „Воз за пеколот“ во седумдесетите години.

12. Дали тогаш постоеше некаква конкуренција помеѓу британските бендови, дали бевте пријатели со другите бендови?
    – Јас бев пријател со сите. Но сите ние сметавме дека сме најдобри!


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+