Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 18 | година IV | јануари, 2001[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 18јануари, 2001
Галерија Осврти

Фестивал „Браќа Манаки“, дел II

21. Интернационален Фестивал на Филмската камера „Браќа Манаки“, 27.септември – 01.октомври 2000, Битола


/8
стр. 1
Сузана Т. Павловска

Што беше што на Интернационалниот фестивал на филмската камера „Браќа Манаки“ 2000?

    Еден фестивал може и треба да се споредува само со себе и од себе да ги црпи силите на креирање на сопствената автентичност и посебност; да ја крои сопствената традиција, и стрпливо и мудро да ја вградува во културниот идентитет на кого и самиот е белег, носител и промотор…
    Како што рече г-динот Фреди Френсис, годинешниот лауреат на наградата за животно дело: „Постојат три видови на фотографија: добра фотографија, лоша фотографија, и вистинска фотографија“… А и фестивалите можат да бидат такви: добри, лоши и вистински – размислувам… Вистински – за еден простор и време кога се испреплетуваат културната традиција и новите придобивки, во името на сите генерации – почитувачи на уметноста. И во името на една професија: мајсторите на камерата, снимателите – професионално наречени директори на фотографија, пред 21 година почнаа со своите надежи, енергија и ентузијазам, да пишуваат со филмската камера, да ги создаваат светлините и сенките, за сите овие години, да го втемелуваат своето место; но, наместо во заден план, напред на филмската сцена. Така, интернационалната средба во Битола со филмските сниматели, практично е една од ретките и една од најстарите во светот која ги третира филмската фотографија и снимателската вештина, што е причина за посебна почит кон специфичноста на овој фестивал кој веќе ја живее својата 21-ва година. 21-виот Интернационален Фестивал повторно е посветен на филмската камера, односно на филмската слика и нејзината естетика и јазик. Оттука – и на сите оние креативни сензибилитети: снимателите, кои низ окото на камерата ја создаваат, секој сопствената рефлексија. Онаа рефлексија, која нас – од оваа страна – знае вешто и слатко да нè измами, восхити, да ни ја разбранува утробата, да нè возбуди, да покани на размисла!
    Дел од тоа можеше да се доживее и во текот на петте фестивалски денови што го сочинуваа 21-вото издание на Фестивалот.
    Термин: 27.09. до 01.10.2000;
    Локација – традиционална: Домот на културата и киното „Македонија“ во Битола.

За филмовите во конкуренција…

    Главното обележје на секој филмски фестивал, па и на Фестивалот во Битола, претставува изборот на филмовите кои се поместени во официјалната конкуренција, за највисоките, традиционални награди на самата манифестација. Тие главно ја сочинуваат „аортата“ на целиот фестивалски „организам“ што го дава пулсот, динамиката и ритамот на целиот настан.
    Годинава, селекторот на Фестивалот направи избор од 15 филмови кои нудеа жанровска и стилска разновидност, раскош од креативни енергии на режисерите и снимателите кои се рефлектираат во нивните филмски продукти.
    Годинава,


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+