Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 18 | година IV | јануари, 2001[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 18јануари, 2001
Звук Осврти

Интервју со Sam Andrew

„Откривам нешто ново во она што го свирам“


/6
стр. 1
Васја Ивановски


    ВИ: Уште настапувате многу низ светот. Како ви успева да го правите тоа по толку години, дали музиката сè уште ви е движечка сила што ве тера напред?
    СЕ: Музиката секогаш возбудува, секогаш се пронаоѓам во неа, наоѓам нешто ново во она што го свирам. Јас не се натпреварувам за најбрз гитарист во светот. Сакам да откривам нешто навистина ново во мелодиите и тоа да ѝ го пренесам на публиката додека ѝ го свирам она што сака да го слушне. Со оглед на тоа, дека никогаш нема да го постигнам тоа, музиката не може да ми здодее. Таа е секогаш предизвик.

ВИ: Покрај твоите познати композиции, претпоставуваме, дека правиш нови. Како публиката реагира на твојот понов материјал? Дали твојот музички пат е неизменет или се обидуваш да одиш по нови, неоткриени патишта?
    СЕ: Да, пишувам музика цело време и се чини дека на публиката ѝ се допаѓа. Мислам дека мојот музички правец се менува постојано. Во секоја песна се обидувам да внесам нешто ново.

ВИ: Што можеш да кажеш за моменталната состојба на музичката сцена, во споредба со звукот на тие, изминати времиња? Мислам дека ти најдобро можеш да го објасниш тоа.
    СЕ: Сега музичарите се подобри. Тие имаат подобра техника и подобро образование. Тие се веројатно подисциплинирани од нас. Но, не мислам дека тие ја имаат истата инспирација што ние ја имавме. Сега го нема она диво ветувачко чувство на музиката како во шеесетите години. Да се има тоа чувство е мошне важно за уметникот. Мислам дека тоа чувтсво може да се врати во музиката во секој момент.

ВИ: Дали ти, односно бендот, сте во контрола околу вашиот музички материјал што со години се издава, разни компилации, необјавени снимки, концерти и слично?
    СЕ: Ние сме во партнерски однос со братот и сестрата на Џенис Џоплин кои го наследија нејзиниот дел од она што го правевме со „Биг Брадер“. Сони Мјузик го поседува нашиот материјал (освен пиратските снимки) и тие ќе го издаваат материјалот сукцесивно. Обично тие најпрвин се договараат со братот и сестрата на Џенис, што за нас е малку чудно, бидејќи тие немаа ништо со нашата музика, во тоа време беа мали деца. Но, тие се добри луѓе, има разбирање меѓу нас, се сакаме и работиме заедно за иста цел.

Album cover: Cheap Thrills

ВИ: Сакав да те запрашам за омотите на вашите плочи, особено за оној што го направи Роберт Крамб. Дали паметиш како се случи тоа, односно кој имаше последен збор околу тоа?
    СЕ: Во времето, кога требаше да


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+