Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 19 | година IV | февруари-март, 2001[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 19февруари-март, 2001
Проза

Земјаци

/8
стр. 1
Коле Чашуле

    – Добра вечер, земјаче, вели таа и седнува до мене.
    – Немам пари, одговарам кратко јас.
    – По ѓаволите, вели таа. Знам јас и за љубов. Ја знам јас таа твоја љубов, си мислам јас. Но, нема да ѝ речам. Ќе ја налутам.
    – Манга си ти, вели таа. Голема манга. Јас се потсмевнувам. Што можам друго. Белки ќе си отиде, си мислам. Ќе види дека не честам, ќе поседи и ќе си отиде. А навистина немам пари. Пејот си го потрошив. Имам само уште десет долари. А нив нема да ги фрлам на неа. Баш нема.
    – Па чести, мајката, вели таа, Чести. Си се стиснал тука, ај да не речам како што.
    Лута е, мислам. Ќе морам да ја честам. Ѝ велам само колку да речам нешто:
    – Немам пари.
    – Кој те праша за пари, го дига гласот таа. Ми постребале мене пари. Па и ако ми постребаат, нема од тебе да ги барам.
    – За честење требаат пари, велам јас. И знам тоа е мојот последен отпор.
    – За честење треба кавалерство, вели таа. И ја задига ногата, го зафрла здолништето, сосем како што го прават тоа в кино, од врвот на чорапата вади банкнота од десет долари и ја фрла пред мене.
    – Еве пари. Сега чести.
    Луѓето гледаат во нас.
    Барменот Мак се потсмевнува шеретски.
    Сигурно има пак некоја ујдурма меѓу нив, си мислам.
    И ми е страв.
    – Чести, вели таа.
    – Нема смисла, велам.
    И ги туркам нејзините десет долари.
    – Зошто нема смисла?
    И без да чека да ѝ одговорам, продолжува:
    – Затоа ли што давам пари јас? Јас потврдувам со главата.
    Што ѓавол ме натера, се псујам во себе, што ѓавол ме натера да влезам овде.
    – Глупости, вели таа. Што ќе пиеш? Јас ќе земам дупли рок со сода.
    Значи сè уште шпекулира. Дури и со моите пари. Како јас да не знам што значи дуплиот рок со сода. Сигурен сум, пак крои нешто. Но, против кого?
    – Јас имам, велам.
    И покажувам на недопиеното шише пиво пред мене.
    – Пиво? Како можеш, по ѓаволите, да го пиеш?
    – Поефтино е.
    Не требаше да ѝ го речам. Ќе се налути. Ме гледа под око.
    – Манга си ти, реков јас. Голема манга.
    Јас молчам и се обидувам да се насмевнам. Не е лута, си мислам. Изгледа денес не ѝ врвело лошо. Не е лута.
    – Добро, нема да земам дупли рок со сода, вели таа. Порачај Кенедиен клаб. Земи и за тебе. Оди одлично со пиво. Кое пиво пиеш?
    Ја врти чашата и гледа:
    – Ти си, бе, вели таа, некоја… ај


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+