Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 02 | година I | април-мај, 1998[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 02април-мај, 1998
Звук Осврти

Интервју со Драган Даутовски

/4
стр. 1
Маја Чанаќевиќ

Македонија, земја со богата културно-историска традиција, синтеза на многу народи и култури, земја со богат музички фолклор. ДД Синтезис е еден од малкуте ансамбли кои успеваат на многу автентичен начин да го презентираат македонското фолклорно творештво. Македонскиот музички фолклор изобилува со уникатни специфики во поглед на мелодиските линии, хармонските склопови, ритмиката, начинот на интерпретација, инструментариумот. Сето тоа на најдобар можен начин е зачувано и обработено во музиката на ДД Синтезис. Главната цел на групата ДД Синтезис, покрај музиката е и зачувувањето на автентичноста на спецификите на македонскиот музички фолклор. Секако, синтезата е помеѓу старото, автентичното, изворното, и она што е ново, она што е во склад на времето во кое што живееме. Синтеза на кавал, гајда, зурла, тапани, со модерното пијано, синтеза на синтисајзери со рустикалното – назално пеење, типично за пеењето во Македонија. Синтеза на минатото, сегашноста и иднината.

Групата ДД Синтезис на 16 април 1998 во Универзалната сала во Скопје, Македонија, одржа концерт кој беше навистина настан за кој што вреди и е потребно да се зборува. На овој концерт беше презентирана музиката која тие веќе ја имаат ставено на својот CD, како и музика која е нова и која допрва ќе биде снимена на новиот CD.

Драган Даутовски е основач на оваа група, воедно и автор на композициите, аранжманите, накусо – лидер на ДД Синтезис. Со него ќе поразговараме околу тоа што е ДД Синтезис не само како група, туку и што тоа значи за музичката култура во Македонија.

Блесок: Која беше идејата за основање на еден ваков ансамбл односно група?

ДД: Идејата за основање на група со токму ваква структура беше моја. Некако ми се чинеше како логичен чекор после работата со Миле Коларовски, оркестарот на народни инструменти, после работата со групата Анастасија; сето она што филмот го промовираше како музика. Некако мораше да се најде начин да се продолжи понатаму. Реставрацијата на народните инструменти, зачувување на македонскиот фолклор… сето тоа едноставно ме инспирираше да направам една група која ќе го работи токму тоа, ќе ја продолжи македонската традиција, секако во една нова форма која ќе биде во чекор со времето во кое живееме.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+