Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 22 | година IV | август-септември, 2001[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 22август-септември, 2001
Галерија Осврти

Интервју со Иво Трајков

„Размислувам… и правам филмови!“


/8
стр. 1
Сузана Т. Павловска

   Сузана Тодоровска–Павлоска: … По АЈДЕ ДА СЕ ИСЧИСТИМЕ (1989, среднометражен игран филм), Т’ГА ЗА ЈУГ (1990, ТВ шоу), КАНАРСКА ВРСКА (1993, долгометражен игран филм и учесник на Фестивалот на филмската камера „Браќа Манаки“ во Битола истата година), ШПАЧЕК СПОРЕД ШПАЧЕК (1995, ТВ-его серија), ЕДЕН ОБИЧЕН БРАК (1996, документарен), СВЕДОЧЕЊЕТО НА ТАЈНИОТ СВЕДОК (1996, документарен), МИНАТО (1997/98, долгометражен игран филм), за својата сценаристичко-режисерска работа – од оваа временска и искуствена перспектива…
       Иво Трајков:
Досега работев на четири играни филмови. Всушност, четвртиот, сè уште, не е завршен. КАНАРСКА ВРСКА, практично, е мојот втор игран филм, а во меѓувреме го снимив МИНАТО, филмот кој се најде надвор од конкуренција на 21-виот ИФФК „Браќа Манаки“ во Битола. Некако, се движам во некои други насоки, особено кон авторскиот филм и кон она што за мене е најважно, а тоа е авторската слобода. А во денешната кинематографија тоа е најтешко да се постигне, бидејќи едноставно, еден филм чини многу пари, а кога некој дава пари, сака да врши и влијание. Тоа е нормално. Од друга страна, еден автор тоа не може да го дозволи – кога зборуваме за авторски филм, а не за филмови од комерцијална продукција. Тоа е некоја сосем друга приказна. Живеам во Прага и не морам да го работам тоа што не го сакам, бидејќи, дефинитивно го работам тоа што сакам да го работам. Така е барем во овие шест години. Тоа го решив наједноставно: не правев ништо друго, за во меѓувреме да работам филмови, туку останав во шоу-бизнисот да се занимавам со продуцентство – на кратки и документарни филмови, главно, од моите колеги. И во тоа пронајдов некаква смисла, помагајќи им на помладите или на оние за кои сметам дека вредат како луѓе и како автори. Комбинацијата да бидам и продуцент и режисер, ми дозволува – работејќи го тоа што го сакам – да можам и да преживеам. Немам куќа, не возам „Мазда“ или нешто слично, но многу ми е убаво на душата. Секој има можност да избере нешто. Јас се решив за нешто, што мене ми е важно, и сакам добро да се чувствувам внатре во себе. А добро ќе се чувствувам и ако немам што да јадам три дена.

С.Т.-П.: За почетокот на „Приказната за Иво Трајков и филмот…“, а кој датира некаде од крајот на 80-тите години…
    И.Т.:
Заминав во Прага за да студирам – некако сосема случајно. И покрај тоа што Прага во тие времиња беше некако


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+