Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 23 | година IV | октомври-ноември, 2001[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 23октомври-ноември, 2001
Поезија

Враќање на поразениот

/7
стр. 1
Србо Ивановски

Човекон од огледалото
Розите на прстите на Аксја
Татко ми Одисеј
Враќање на поразениот
Средба со змија
Испраќање на јагулите
Близу до смртта близу до животот

_______________________________________________________________________

Човекон од огледалото

Тоа е Човекон од последното огледало
Кој влегува пред да ја отвори вратата
а потоа збунето стои во бистрината на воздухот
Бара ѕид на кој ќе го запише своето време
од кое пред малку излезе
      Потоа ќе го запре часовникот
над огништето ќе ја преземе судбината на пепелта
И ќе го посвои сето свое изгорено минато
Затоа и ги бара шарките на вратата
Сака да ја отвори

    13 јуни 96


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+