Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 21 | година IV | јуни-јули, 2001[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 21јуни-јули, 2001
Поезија

Требаше да се заклучи

/7
стр. 1
Маја Апостолоска

Неколку зборови за тоа…
Требаше да се заклучи
Прекин на комуникацијата
Никогаш повеќе, Ленора!
Наследство
Писмо до Лаодикеја
Lassitudo

_______________________________________________________________________

Неколку зборови за тоа…

… дали треба да се пишува (под)просечна поезија

           Можно е и вечно ќе може
            нов да се изгради израз

                   Ф. К. Хорациј

Нечесен случај на дисхармонија
без пригоден сведок.
Екстази нa говорот
во ситни јазични оази.
Безводна срцевина …
Или речено во четири очи,
молкот е мудрост
како баба ми што кажа.

Оти сведокот бил малокрвник
и еуфонија немало и стрвно
се беше забраздил
во пусински сентенци …
Осредна способност брза
кон таквиот порок
.[1]
Така! Катрани на нови(ни),
на ново(логизми).

А и да било нешто друго – било.


_____________________________________


1. парафраза од „Поетиката“ на Боало

Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+