Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 21 | година IV | јуни-јули, 2001[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 21јуни-јули, 2001
Поезија

Зеницата ми се шири…

/5
стр. 1
Ивица Антески

Зеницата ми се шири
Коњанику мраку
Ги отфрлам
… Прометеј …
Програмските шеми на моите бранувања

_______________________________________________________________________

Зеницата ми се шири

Зеницата ми се шири за да ја
прифати сета светлина за да ја
прифати улицата со сите
луѓе со сите знаци тротоари
зницата ми се отвора и станува
голем темен отвор во кој пропаѓаат
прозорците со заробените делови
од собите во нив се заробени
и сите портети на жени сите
луѓе од истата улица мојата
зеница се отвора се шири се
зголемува до огромни величини
станува црна дупка во која
пропаѓаат сонцето и месечината
и сите други планети особено
земјата особено
земјата


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+