Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 08 | година II | април-мај, 1999[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 08април-мај, 1999
Театар Текст

Коските што доаѓаат доцна

Драма во девет сцени според мотиви од „Палата на сништата“ на Исмаил Кадаре


/6
стр. 1
Теки Дервиши

податоци

Албанска Драма – Скопје

ЛИЦА
    МАРК АЛЕМ – Рефет Абази
    СЛУЖБЕНИКОТ – Бајруш Мјаку
    ЧИНОВНИКОТ I – Мејди Алидеми
    ЧИНОВНИКОТ II – Висар Вишка
    СТАРИЦАТА I – Теута Ајдини – Јегени
    СТАРИЦАТА II – Флора Кадриу
    СТАРИЦАТА III – Ајета Реџепи
    РАПСОДИ, ЧИНОВНИЦИ  – Висар Реџепи, Петрит Незири, Луран Ахмети, Сабедин Селмани, Илбер Муртези

Сцена: Крсте С. Џидров
    Костими: Благој Мицевски
    Музика: Башким Шеху
    Режија: Владимир Милчин

СЦЕНА I (Доаѓање во Палатата)
    СЦЕНА II  (Толкување на сонот)
    СЦЕНА III (Корито– миење на мозокот)
    СЦЕНА IV (Тепсијата на срамот)
    СЦЕНА V (Собир на сеништа)
    СЦЕНА VI (Зомби)
    СЦЕНА VII (Предсмртен час)
    СЦЕНА VIII (Криза на идентитетот)
    СЦЕНА IX (Кога се враќаат коските дома?)

За „Блесок“, превод од албански: Рефет Абази

осврт за претставата
    


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+