Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 24 | година V | јануари-февруари, 2002[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 24јануари-февруари, 2002
Поезија

Век на среќата

Препев од романски: Лидија Димковска


/5
стр. 1
Јон Милош

Гастпоет
Да ѝ простиме на љубовта
Развод
Poesia non muori
Век на среќата

_______________________________________________________________________

Гастпоет

Значи он е поет
Се зачуди бабата
И филозоф, додаде дедото
Странец, шепотеа соседите

Поезијата е тресење глупости
Од тоа не се живее
Треба да успееме во животот
Се насмевна жена ми

Од што живеат поетите?
Ме прашаа во Бирото за невработени.

Од витамини.
А со што ги купуваат?

Не ги купуваат.
Ги собираат од воздухот
Од книгите
Од зраците
Ги вадат од земја

Лај!
Ми наредија во полициската станица.
Поетите лаат на месечина.

Не, јас не лаам.
Само понекогаш завивам како волк.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+