Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 24 | година V | јануари-февруари, 2002[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 24јануари-февруари, 2002
Поезија

од „Избрани песни (1980-2000)“

Избор и превод од англиски: Зоран Анчевски


/9
стр. 1
Ханс ван де Ваарсенбург

Спокојот на пепелта
Пеперуга на одразот
Негатив на времето
Катафалка
Платно
Лисабон
Мизантроп
Студио
Голвеј

_______________________________________________________________________

Спокојот на пепелта

Во отворените рани на цветот
и свежото зеленило, го повикува фоката.
Гледа, водата
расте цврста како чисто стакло.

Ќопава, меланхолична бура
бие по јаловата почва
и за ништо нема прошка.
Вратите се затворија со тресок.

Ветрот шумоли над глава.
Се шири вакуумот.
Еден сон за топлина и тага
Се крши врз чисто стакло.

Се брчка и венее во спокојот на пепелта.


Ова е извадок од:
еКнига
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+