Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 25 | година V | март-април, 2002[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 25март-април, 2002
Звук Осврти

Интервју со Кирил

Волшебен хаос и нови искушенија


/3
стр. 1
Љупчо Јолевски

Кирил

Кирил Џајковски, една од гордостите на современата македонска музичка сцена и авторот чија музика не ги остави рамнодушни сите оние што ја чуле, на 16 март годинава ќе стави потпис на првиот навистина голем перформанс пред овдешнава публика. Со „поддршката“ Shale vs. 2SP-1 и Никола (100% Pure/Concept Fragments) и специјалниот гостин Никола Коџабашија, на видео арт од Милчо Манчевски и во продукција на Трето уво, тој грижливо подготвуван перформанс ќе го обвистини во хала 1 од Скопски саем. Во пресрет на ова случување ја документираме сторената e-mail конверзација.


    ЉЈ:
По толку време, поминато најнапред со Бастион, потоа со Леб и сол, и конечно со многу проекти зад своето име, сметаш ли дека конечно ја најде вистинската музика во себе?
    КИРИЛ
: Се надевам дека на ова прашање никогаш нема да најдам одговор. И не знам дали има потреба. Мислам дека самата потрага по „вистинското“ е таа движечка сила што те тера да одиш напред, а тој процес не би сакал да запре или пак да се компромитира. Има една изрека која вели „добар си колку и твоето последно дело“. Таа на немилосрден начин го дефинира таквиот процес.
    ЉЈ:
Ако е тоа така, како гледаш на својот развоен пат? Започна со електро-поп, кој своевремено беше новина на просторот на некогашна Југославија, со потенцијал кој за жал, од неразбирливи причини остана недоискажан и смисла за поинакво визуелно изразување (овде мислам на спотовите што ги направи Милчо Манчевски, а беа забранети за емитување), за потем да бидеш активен чинител на дефинитивно најкомерцијалниот период од делувањето на Леб и сол и конечно со проектите кои всушност те вратија на првичната идеја.
    КИРИЛ
: Хронолошки гледано, се добива впечаток на затворање на кругот, како во однос на музиката така и во однос на луѓето со кои сум соработувал, но сето тоа јас не се обидувам да го толкувам на овој или оној начин. Оставам волшебниот хаос на историската непредвидливост да ме става пред нови искушенија.
    ЉЈ:
Извонредно интересен е периодот на твојот престој во Австралија. Најнапред таму работеше со една тамошна група, потоа се нафрли врз продукција на рекламни џинглови, потем оствари извонредно плодна соработка со Влада Дивљан (проектот Апаратчикс), за да активно учествуваш во реализацијата на два албума на Кисмет и конечно ја етаблираше сопствената издавачка етикета, за која беа издадени твоите проекти.
    

Кирил

КИРИЛ: Мојот престој во Австралија пред сè го гледам како големо животно искуство. Имав среќа да соработувам со навистина талентирани луѓе, кои во исто време беа и


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+