Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 02 | година I | април-мај, 1998[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 02април-мај, 1998
Проза

Облаци

/6
стр. 1
Томислав Османли

„Е-ее-ејјј, облаци!“, и денес го гледам и слушам како, речиси засркнат од воодушевувањето, повеќе за себе изустува Пепи, загледан во синиот летен свод по кој пловеа јадрите, бели облаци на нашето детство… Сè уште сум уверен дека такви облаци веќе нема и дека никогаш повеќе нема да ги има, зашто и со облаците, е како и со останатиот дел од детскиот свет. Во него, имено, боите, формите, градбите, просторот, димензиите од детството никогаш не се повторуваат, дури и без оглед на тоа дали сите тие, со текот на времето, останале непроменети; кога одново се враќаме во еднаш напуштениот простор на детството, сè нешто е различно, поинакво, посиромашно, побледо, помало… од онаа слика останата од детските доживувања и понесена во сеќавањата, со која така неутешно се споредува стварноста. Старата магија на нештата што нив ги втиснува во паметењето, бесповратно е исчезната, дури и од најнепроменливите предмети и простори.
    А, ете, со облаците сè е, сепак, поинаку: за разлика од застојаните предмети на минатото, тие не мируваат, неуморно се менуваат, без престан заземаат најнеобични позиции и најнестварни форми, веќе според вдахновеното наоѓање, или според налудничавите хирови на ветровите. Кога облаците се раздвижуваат и ги менуваат облиците по небото, тоа тие водат високопарни разговори со ружите на ветровите: некогаш брзо и високогласно, најчесто свечено и споро. А, понекогаш, во раздвижената полифонија на севозможните ветрови, низ отворениот простор се мешаат облачните тенори на високолетачите со басовите на тешките нимбуси, во величественото разногласие на небесните разговори. Таа богата игра со раздвижените положби и форми на белите, ту развлечени, истенчени, ту распенети, релјефни творби, на пати личи на тивка, ветровита или пак на бурна небесна бајка што тече независно од нас и што можеме да ја проследуваме само ако се загледаме во таа чудесна и неповторлива флуидна игра низ сводовите, препуштајќи ѝ се слободно на облачната фантазија… Но, токму тие приказни, тие возбудливи бајки денес ги нема.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+