Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 28 | година V | септември-октомври, 2002[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 28септември-октомври, 2002
Проза

Кога би слетал во Њу Јорк...

/2
стр. 1
Роберт Млинарец

     Кога би слетал во Њу Јорк, секако тоа не би го сторил со сопствен авион, туку веројатно со некој чартер (отплата на шест чекови од Загребска банка, нова серија) со пакет аранжман од десет дена. Десет дена е сосем долг период за еден снаодлив човек да си најде некои поткрепителни точки во туѓиот град. Веќе после неколку денови треба да се направи обид да се продаде картата правец Европа и после лудата забава во џебот да се сочува барем квортер. Зошто? За да можам да влезам во телефонска говорница и да му се јавам на Мило Рупчиќ во Њу Јорк. Зашто, нашинецот секако би ми нашол некоја работа „на црно“, за почеток.
     По два-три месеци ќе соберам малку камен, ќе се „нафатирам“, давам отказ и можам да си барам женска. Сметам дека ќе се појави некоја згодна и мила Порториканка од умерено сомнително маало. Шпанскиот ми е одамна драг, а и мојот несовршен англиски ќе биде помалку воочлив во нејзино друштво. Набргу ќе следува скромна семејна церемонија на Порто Рико.
     (Во меѓувреме некои од чековите за пакет-аранжманот од Загреб стигнале за наплата, но никој не може да ми влезе во траг – ниту Џерзи Козински не би го смислил ова подобро. И понатаму добро живеам со кредитната картичка Мастерс чии сметки немам намера некогаш да ги платам.)
     На мајката на жена ми ѝ е најважно дека сум католик, иако со години, освен од уметнички побуди, не заоѓам во Папините објекти. Со чинот на венчавката го земам презимето на жена ми, на пример Моралес, а на името му додавам -о на крајот, да звучи хиспанофонски: значи, Роберто Моралес. Секако, Порто Рико е земја на големи можности така што веднаш вадам нови документи. За разумна сума пари во џебот на локалниот службеник, гратчето на моето раѓање станува Каји, Порто Рико, познато по тутунската индустрија. Со тоа дефинитивно се губи секој пишан траг за мојот некогашен живот.
     Сега со сите уредни документи се враќаме во Њу Јорк и за почеток се вселуваме во станот којшто мојата жена го најмувала и пред брачната среќа. Се пријавувам на државна социјална помош.
     Во локалната продавница, во којашто често навраќам, љубезно ме предупредуваат дека мојата „европска“ кредитна картичка е неважечка. Се чудам гласно, а си мислам: не е лошо, четири месеци прилично лагоден живот! Глумам загриженост.
     Откако ќе стигнат првите пари од мојата новопронајдена татковина, одам до најблискиот универзитет и се интересирам за државните стипендии за


Ова е извадок од:
еКнига
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+