Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 29 | година V | ноември-декември, 2002[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 29ноември-декември, 2002
Поезија

Некаков крај

Избор и препев од бугарски: Никола Маџиров


/7
стр. 1
Георги Господинов

Ритуалот
Вести
Girl
* * *
Некаков крај
Татковата куќа
Одеон

_______________________________________________________________________

Ритуалот

Еве што кажа оној маж
додека чекаше на тезгето

Оној што сè осознал
секогаш е облечен во црно
јас не пијам налевам за душата моја
чувте секоја секунда
толку и толку клетки
експлодираат во нашите мозоци
секоја минута мртовци
секој ден погреби
дожд кал и пијани гробари
јас не сум поп но нужно е
да си бидам поп самиот себеси
да лелекам над сопствената смрт
да бидам гробар и гробишта
фортинбрас на сопственото тело
и веќе не пијам налевам за душата моја

сепак сами си го должиме ритуалот


Ова е извадок од:
еКнига
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+