Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 30 | година VI | јануари-февруари, 2003[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 30јануари-февруари, 2003
Поезија

Спиј

Превод од англиски: Македонка Божиновска


/6
стр. 1
Фарај Бу ал-Иша

Спиј
Не вели ништо
Благодарам
Од каде доаѓа оваа болка
Еве ме
Чекај

_______________________________________________________________________

Спиј

гулабите стивнаа
тигрите прилегнаа
и волот сега ора.
Камилата го исфрли својот јавач
што умира од жед
и продолжи сама.
Спиј
змијата сонува за друг
  отров
лошиот дух ги проголта
децата што мечтаат
а баба ми
направи перниче
од сказните што ги љубевме.
Спиј
земјата е твојата палата
а твојата тераса
е седмото небо.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+