Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 03 | година I | јуни-јули, 1998[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 03јуни-јули, 1998
Проза

Мојата сламка

/4
стр. 1
Петар Волнаровски

Повторно крај неа. Безнадежно крај неа.
    Не може таа тоа да го знае. Нити го знаела. Нити ќе го знае.
    А којзнае колку пати сум умрел. Но, телото живее упорно; заради сништата. Таму е сè во ред. Таму сум Жив. Таа е Жива.
    И повторно ќе се разбудам, а таа е Мртва, и јас умирам а останувам жив, за повторно да се обидам, а залудно, и бегам потоа во Сонот, таму е сè во ред, и се будам, и умирам, но жив сум сè уште, и…
    – Што треба да направам? Помогни ми… Ти би требало да знаеш… – зборувам, и секоја реченица е ново, а веќе изветвено дежа ву: зборовите ги знам уште пред да дојдат до мојата свест. Не знам од која страна на увото одговорите доаѓаат побргу – однадвор или однатре. Веќе е сеедно. Бесмислено. Бесмисла ми е името, веќе одамна…
    


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+