Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 31 | година VI | март-април, 2003[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 31март-април, 2003
Галерија Осврти

Некогаш Под, а некогаш За еден час

– рецензии за филмовите ПОД ПОДМОРНИЦАТА (BELOW), и ФОТО ЗА ЕДЕН ЧАС (ONE-HOUR PHOTO) –


/3
стр. 1
Јане Алтипармаков

     Изборот на филмовите за овој диптих рецензии од рецентната филмска продукција на Њујоршката филмска школа, веќе навистина долго време етаблирана како речиси единствена и неприкосновена филмска школа во САД, со своја специфична филмска поетика, поетика којашто значително се одвојува од Холивудската забава-бизнис-сапуница-пропаганда поетика, и е многу поблиску до европските филмски ангажирани и арт-поетики, е направен, пред сè, спрема квалитетот на оние понови наслови од таа продукција што можат да се најдат и кај нас… Конкретно, овие два филма можат да се најдат по нашите видеотеки во форма на DVD изданија.

(I) ПОД ПОДМОРНИЦАТА


    Режија: Дејвид Н. Твохи;
    Сценарио:
Дејвид Н. Твохи и Дарен Аронофски;
    Улоги:
Брус Гринвуд, Оливија Вилијамс…

     Филмот Below, или Под подморницата, како што филмот е преведен во видеотеките низ Македонија, е режиран од Дејвид Н. Твохи, режисер познат по нискобуџетниот научнофантастичен филм Pitch Black со Вин Дизел во главната улога, а напишан од Дарен Аронофски (мрачниот принц на Холивуд), филмски автор кој со своите остварувања Пи и Реквием за еден сон, напросто им го одзеде здивот и тотално ги измести оние филмски фанови отворени кон таков тип на кинематографски искуства. Најпрво, овој проект, првенствено насловен како Протеус, бил планиран од страна на Аронофски како наследник на Пи од 1998 година, но подоцна тој сепак се одлучува за адаптацијата на романот на Хјуберт Селби Јуниор од којшто ќе произлезе фамозниот Реквием за еден сон. Дејствието на Под подморницата е во целост поместено во длабоките океански пространства и на американската воена подморница „Мантра“. Екипажот на „Мантра“ спасува неколку преживеани припадници на британски болнички брод потопен од нацистите, меѓу кои се наоѓа и медицинската сестра Клер Пејџ (Оливија Вилијамс). Со доаѓањето на тројцата преживеани, во подморницата започнуваат да се случуваат мистериозни настани поради што екипажот ќе почне да се сомнева дека „Мантра“ е запоседната од натприродни сили. Капетанот на подморницата Даглас О’Дел (Метју Дејвис) неочекувано загинува; водството го превзема полковникот Брајс (Брус Гринвуд) кој треба да се соочи со сè почудните настани во и околу

Дарен Аронофски

„Мантра“, исчезнувањето на поголемиот дел од неговиот екипаж, но и губењето на сопствениот разум и рационално просудување. Дали навистина „Мантра“ е запоседната, кој сè се крие во неистражените длабочини, и дали загинувањето на капетанот Даглас е несреќен случај или пак е резултат на претходно подготвена завера…
    

     Теориски, Под подморницата изгледа како речиси совршен спој, вистински рецепт за возбудлив психолошки хорор: недоволно истражените океански длабочини извонредно податливи за креирање на мистеријата, подморницата и нејзината клаустрофобичност, временското лоцирање во


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+