Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 31 | година VI | март-април, 2003[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 31март-април, 2003
Театар Текст

Буре барут

/3
стр. 1
Дејан Дуковски

_______________________________________________________________________

Сцена 1

За арно, за убаво

(Кафеана. Речиси празна. На една маса седи Анѓеле. Средни години. Пие пиво. Влегува Димитрија. Стар е. Сакат е. Оди со патерици. Тешко седнува на другата маса. Анѓеле го гледа. Го испива пивото. Оди кон него.)

АНЃЕЛЕ: Како си, чичко Димитрија?
    ДИМИТРИЈА: Сполај му на Бога.
    АНЃЕЛЕ: Ќе се напиеш нешто?
    ДИМИТРИЈА: Пиво.
    АНЃЕЛЕ: Ме памтиш?
    ДИМИТРИЈА: Не.
    (Се гледаат. Анѓеле станува. Носи две пива. Седнува.)

    АНЃЕЛЕ: Што наваму?
    ДИМИТРИЈА: Помини, замини.
    (Пауза.)

    АНЃЕЛЕ: Ти се случило нешто?
    ДИМИТРИЈА. Остај. Не прашувај.
    АНЃЕЛЕ: Некоја несреќа?
    ДИМИТРИЈА: Не прашувај.
    АНЃЕЛЕ (Наздравува): Ајде за арно, за убаво.
    ДИМИТРИЈА: За арно, за убаво.
    (Пијат.)

    АНЃЕЛЕ: Сообраќајка?
    ДИМИТРИЈА: Арно да беше.
    АНЃЕЛЕ: Аман,бре?
    (Пауза)

    Си паднал?
    ДИМИТРИЈА: Не.
    АНЃЕЛЕ: Те тепал некој?
    (Пауза.)

    ДИМИТРИЈА: Да.
    АНЃЕЛЕ: Кој?
    ДИМИТРИЈА: Кој?
    АНЃЕЛЕ: Не памтиш?
    ДИМИТРИЈ А: Не го видов.
    АНЃЕЛЕ: Совреќа?
    (Пауза.)

    Некој борч си имал? Си му згрешил на некого?
    (Пауза)

    Добро те суредил.
    ДИМИТРИЈ А: Како ти беше името тебе?
    АНЃЕЛЕ: Анѓеле.
    ДИМИТРИЈА: Анѓеле?
    АНЃЕЛЕ: Не ме памтиш?
    ДИМИТРИЈА: Старост.
    (Пауза.)

    АНЃЕЛЕ: Баеги те закачил. Те здробил.
    ДИМИТРИЈА (Го испива пивото): Со хебла.
    АНЃЕЛЕ: Со хебла, а?
    ДИМИТРИЈА: Со чекич.
    (Пауза.)

    Со хебла и со чекич. Чекич, седум, осум кила. Најмалку. Коска по коска. Секоја набашка. Фрактура на дваесет и седум коски. Три пукнати. Прелом на ребрата. Прелом на черепот. ’Рбетот. Оштетена кичмена срж.
    (Пауза.)

    Имам проблеми со главата. Стално ме боли. Да ѝ ебам мамата. Левата нога ми е четири прста пократка. Три прсти отидоа. Ме крпеа, ме правеа, ама не ја бидува. Деснава рака не работи. Хеми… пу, да ти ебам мамата, хемипареза на целата десна страна. Тешка моторна афазија. Мускулен тонус и … хипертонија. Кочење на вилицата. Се изместила некоја коска. Едниот бубрег ми го извадија. И другиот не е добар. Не смеам да пијам. Ама пијам. Навечер ич не додржувам. Заспи, измокри се. Тешко дишам. Да му ебам мамата. Поарно камион да ме удреше.
    (Пауза.)

    Предвремена пензија. Без заслуги и посебни додатоци. Повреда на работно место.
    (Пауза.)

    Добро е. Не се жалам. Сум го поминал ја моето. Не треба повеќе. Старост, грдост. Да прашаш за Димитрија Жандарот. Што жени имам превртено. Не се добројува. Уште бодам, да си ебам мамата. Старата вика, аман бре Димитрија, ем криво ем клоцливо.
    (Пауза.)

    АНЃЕЛЕ: Така било пишано.
    ДИМИТРИЈА: Да сме живи здрави. Ај, за арно убаво.
    АНЃЕЛЕ: За арно, за убаво.
    (Пијат. Анѓеле го гледа Димитрија.)

    Знаеш ли кој те тепаше?
    (Пауза.)

    ДИМИТРИЈА: Кој?
    АНЃЕЛЕ: Јас.
    (Пауза.)

    Со хебла и чекич. Девет кила. Мислев сум ти скршил триесет и две коски. Толку сакав. Не се бранеше, да си ебеш мамата. Не можеше. Како да удирав во полумртва бала месо. Бревташе како свиња.
    (Пауза.)

    Ме памтиш? Возев нов црвен форд ескорт. Сите тогаш возеа канти. Ми го удри пикот. Бев со девојка.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+