Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 32 | година VI | мај-јуни, 2003[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 32мај-јуни, 2003
Театар Текст

Чија си?

/2
стр. 1
Сашко Насев

_______________________________________________________________________

Лица

Ацо Шпрт
    Ринго Шатка
    Киро Стап
    Ристо
    Менка
    Нина
    Верче
    Чкембар
    Фабијан
    Инспектор

Свирачи во групата, граѓани и граѓанки, сватови, лица со златен заб, инвалиди и секакви што личат на оние од големиот град.

Прв дел, сцена прва

(Ацо Шпрт свири на гитара. До него седи Нина. Го свири познатиот шлагер „Чија си“, што го исполнува Славе Димитров. По извесно време станува. Приоѓа до живата ограда, зема ножички и почнува да ја кастри. Целиот амбиент е улица од периферијата на Скопје. Се случува во доцна пролет.)

АЦО ШПРТ: „Има еден дом сред жолти лисја, скриен е тој… (пее) на-на на-на… и чија си, кој ти гали долги коси…“
    НИНА: Чао (си оди)
    АЦО ШПРТ: Аривердерчи! (Пали цигара, продолжува да пее…) (Влегуваат Ринго Шатка и Киро Стап.)
    РИНГО ШАТКА: Ало, кој си ти?
    АЦО ШПРТ: Сандокан и Маријана.
    РИНГО ШАТКА: А у приватен живот?
    АЦО ШПРТ: Ацо Станкоски од Прилеп…
    КИРО СТАП: Дојден си у гости?
    АЦО ШПРТ: Тука живеам.
    РИНГО ШАТКА: Од кога, не сум те видел до сега.
    АЦО ШПРТ: Има едно две недели и три-четири дена плус!
    КИРО СТАП: Се насели за вечно да останеш или ќе се селиш?
    АЦО ШПРТ: За до смрт!
    РИНГО ШАТКА: Нов у маало.
    КИРО СТАП: Колку си висок?
    АЦО ШПРТ: Сто осумдес’ два.
    РИНГО ШАТКА: Значи шпрт.
    АЦО ШПРТ (ги собира исечените гранчиња).
    КИРО СТАП: Ако остануеш у маало требе да се запознаеш со куќниот ред.
    АЦО ШПРТ: Што ќе ми е?
    РИНГО ШАТКА: Да знаеш како е по бон-тон у нашиве краишта.
    АЦО ШПРТ: Јас сум дете од фина фамилија!
    КИРО СТАП: Сакаш цигара (му удира шамар)?
    АЦО ШПРТ: Сега ја фрлив, ќе се отрујам.
    РИНГО ШАТКА: Стап не се одбива!
    АЦО ШПРТ: Човекот ми даваше цигара, не стап!
    РИНГО ШАТКА: Овој господин е фин човек, се вика Киро Стап, најбољи покераш у Ѓорче и поблиска околина, фрла и барбут кога е расположен.
    АЦО ШПРТ: Извини Стап, не знаев дека си стап!
    КИРО СТАП: Нема проблем, синко, прв пат простуем, втор пат кинам уше!
    (Си оди
.)
    РИНГО ШАТКА: Шпрт, јас сум Ринго.
    АЦО ШПРТ: Знам, Шатка.
    РИНГО ШАТКА: Еј, Прилеп, за тебе сум Ринго Лепи, Шатка само за фини деца.
    АЦО ШПРТ: Добро, Шатка… (Пауза.)
    РИНГО ШАТКА: Кај учиш?
    АЦО ШПРТ: У Ѓорче гимназија, а ти?
    РИНГО ШАТКА: У Ѓорче билијард… понекогаш у ГУЦ – геодезија.
    АЦО ШПРТ: Јас мислев си завршил средно! Личиш постар.
    РИНГО ШАТКА: Камен у лице, бебе у срце, Крали Марко у муда. Сум паднал два-три пати. Данок на наше маало. (Пауза.)
    РИНГО ШАТКА: Што работи и татко ти?
    АЦО ШПРТ: Заставник прве класе! А твоите?
    РИНГО ШАТКА: Стариот ми е диригент (пауза) у Идризово, а мајка ми прва балерина (пауза) у


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+