Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 33 | година VI | јули-август, 2003[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 33јули-август, 2003
Критика

Како центарот пак да се извиши и да заживее

/5
стр. 1
Саскиа Сасен

    11 септември го означи крајот на еден сон на урбанистите: дека најдобриот начин градот да се згусне е тој да се извиши. Многумина кажаа дека тероризмот го означи и крајот на облакодерите. Меѓутоа, целокупната идеја за концентрација на високи згради веќе подолго време се доведува во прашање. Последниве 20-тина години се изнагледавме договори, некои извонредни, а некои заморни, што ни кажуваат зошто просторната агломерација повеќе не е продуктивна за бизнисите и за пазарите; дека глобалните телекомуникации ја елиминираа неопходноста финансиските заедници и физички да се соберат на едно место.
    Токму затоа може да се замислиме над вертикалноста и густината на предлозите за обновувањето на Светскиот трговски центар кои се дадоа минативе месеци. Исто така, може да се запрашаме како овие проекти да ги усогласиме со стапката на празни канцелариски простории која изнесува повеќе од 15 проценти, дури и сега, откако милиони квадратни метри се уништија? Како да ги усогласиме овие проекти со фактот дека многу компании се преселија на Менхетен, во Конетикат и во Њу Џерси?
    Ова се валидни прашања, но тие се однесуваат само на половина од приказната.
    Другата половина е дека стратешките, креативни активности, без разлика дали се економски, културни или политички, се базираат на густината.
    Во една глобална економија, со несигурни пазари и променливи услови, најнапредните и најспекулативните сектори имаат потреба од концентрирани ресурси: талент, менаџмент, технолошка инфраструктура и згради. Ним им требаат густи средини во кои информациите не кружат туку и се произведуваат.
    Географијата на глобалната економија се состои и од светски мрежи и од овие концентрирани ресурси, кои се наоѓаат во околу 40 глобални градови. Њујорк останува на врвот, дури и по уништувањето од 11 септември, заедно со Лондон, Франкфурт, Токио и Париз. Секој од нив е различен во она што ѝ го нуди на глобалната економија и тоа уште повеќе ја нагласува улогата на Њујорк.
    Дел од историјата на долниот дел на Менхетен е постојано да се пресоздава. Во доцните 1970-ти заминувањето на големите комерцијални банки и осигурителните компании убеди многумина дека со Вол Стрит е завршено. Но овие заминувања создадоа место за релативно малите финансиски фирми да пораснат. Слично и денеска, заминувањата може да овозможат на Менхетен да се појават нови сектори и нови мешавини на таленти. Ове веќе го видовме кај новите медиумиски фирми, кои имаат корист од блискоста на различните ресурси и видови на експертиза, вклучувајќи ги финансиите, легислативата и сметководството.
    Значи, има економска логика во густите места. Но какви се можните архитектонски решенија за густината? Во последниве


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+