Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 33 | година VI | јули-август, 2003[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 33јули-август, 2003
Театар Текст

Има и полоши нешта

/5
стр. 1
Жарко Милениќ

_______________________________________________________________________

Лица

Бернард, 30
    Луција, 25
    Едвард, 30
    Ален, 20
    Нина, 20
    Мартин (кукла), 25

… 1. ..

Спална соба. На средина брачен кревет. Покрај него две ноќни орманчиња. На креветот лежат Луција и Бернард. Тој ја гушка. Таа се истргнува и станува.
    Бернард: Што чекаш? Соблекувај се!
    Луција: Ке се соблечам во бањата… (тргнува кон вратата)
    Бернард: Во бањата? Веројатно нема таму?
    Луција (се свртува): Секако дека нема. Одам да се туширам.
    Бернард (разочарано): Гомна.
    Луција: Веројатно можеш да се стрпиш за некоја минута!
    Бернард: Тоа можеше и подоцна да го направиш.
    Луција: Сакам да ја исперам оваа пот од мене. После мене ти си на ред. Не ја поднесувам миризбата на пот. Посебно туѓата!
    Бернард: Кој ли ќе чека толку долго! Ќе се тушираме заедно!
    Луција: Еднаш веќе пробавме. И ти беше нестрплив па таму и останавме…
    Не таму, не сакам повеќе!
    Бернард: Зошто? Жал ти е што потроши онолку вода?
    Луција: На креветот е многу поудобно. (ја отвора вратата) Малку повеќе трпение нема да ти наштети. (ја затвора вратата зад себе).
    Бернард: По ѓаволите!
    Станува. Чекори лево и десно по собата.
    Однадвор звук на кршење гранка. Крик. Тресок.
    Бернард се тргнува. Брзо се вовлекува под креветот.
    Во собата дотрчува Луција во фротирана наметка.

    Луција (разгледува, довикува): Бернарде! Кај си, да му се невиди?!
    Бернард (под креветот): Не викај.
    Луција: Кај си, по ѓаволите?!
    Бернард: Под креветот. Не викај. Не сум глув.
    Луција (ѕирка под креветот): Што правиш тука?
    Бернард: Изигрувам баксузен љубовник. Да не отидеше под туш, до сега ќе бевме готови!
    Луција: Го слушна ли тресокот?
    Бернард: Веќе ти кажав дека не сум глув. Сега не ми гине ќотекот за она што не го направив. Така и ми треба, кога сум нашол љубовница на спрат!
    Луција: Мислиш ли дека тоа беше маж ми? (се смее) Дали ја турна вратата? Во тој случај веќе би бил овде.
    Бернард: Можевме да го направиме тоа во приземјето. И таму има соба и кревет. Во случај да дојде волот, лесно можам да излезам. И тоа без падобран…
    Луција: Не зборувај глупости. Тоа никако не можеше да биде тој. Знаеш дека се јавив на аеродромот. Ми кажаа дека неговиот авион полета.
    Бернард: Со него или без него? Тоа не си прашала.
    Луција: Ако не полетал, веќе одамна би слетал, ако веќе се посомневал дека имам љубовник… А, можеби, сепак е тој. Скокнал со падобранот точно во дворот! (се смее)
    Бернард: Тебе сега ти е до шега!
    Луција: Бернарде, излези и види што се случи надвор!
    Бернард: Оди ти. Не е моја оваа куќа.
    Луција: Кукавица!
    Бернард: Замолчи!
    Ѕвоно.
    Луција се тргнува.

    Бернард: Ти кажав ли дека е тој. Е, сега


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+