Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 33 | година VI | јули-август, 2003[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 33јули-август, 2003
Звук Осврти

Стив Роуч - Шаман на современата електронска музика

/14
стр. 1
Ненад Георгиевски

Стив Роуч е уникатна фигура во современата амбиентална музика. Неговите албуми постојано ги потиснуваат границите и сфаќањата за самата музика носејќи ја амбиенталната музика на места и локации кои ни самиот Брајан Ино не би можел да ги замисли. Снимајќи на егзотични локации во Австралија и Америка, тој нуди многу повеќе од музика со тоа што дозволува амбиентот од овие егзотични локации да дојде до израз. Неговото последно издание насловено како “Trance Spirits” во соработка со познатиот Роберт Фрип (King Crimson) се наоѓа на прво место на топ листите за инструментална музика што и беше причина да се направи интервју со овој уметник.

НГ: При слушањето на Вашите албуми забележливо е дека тие не можат да бидат опишани со вообичаениот поп вокабулар. Мислам дека најсоодветниот термин би бил звучна скулптура или „процес“. Во минатото, поради ограничениот речник, таа беше опишувана како New Age. Како Вие самите би ја опишале музиката што ја создавате?

СР: Кога создавам музика, моја цел е да создадам еден отвор кој би ми дозволил да излезам од секојдневниот простор и време во место за кое чувствувам дека сме создадени за директно да го почувствуваме. Многу од сегашните општествени структури и материјални грижи го затвораат овој отвор или градат сложени системи на „цевовод“ кој поминува низ него.
    Во секој случај, овие звучни светови нудат место каде јаремот на западното сфаќање за времето е отстранет а директното искуство од проширеното чувство за свесност е охрабрено. Се разбира дека звучните светови кои јас одбирам да ги создадам и во кои јас живеам се тие на кои мојот нервен систем реагира, што значи дека луѓето нема да реагираат на ист начин, но со годините се чини дека оние општи работи што ги делиме во човечкото искуство се оние кои мојата музика ги отсликува. Честопати ги користам зборовите „инстинктивно“ и „да се биде во течението на звукот“ кога ја опишувам мојата работа. Ова е главната област каде се сумира целата моја работа… во телото каде душата престојува. За мене, да се создадат овие светови и ритми и да го искористам своето тело како преносник е мојот директен начин на живеење во течението на звукот што настанува природно кога природните сокови се раздвижени. Од фидбекот кој го добивам ова е нешто што сите приемчиви слушатели исто така го чувствуваат.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+