Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 34 | година VI | септември-октомври, 2003[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 34септември-октомври, 2003
Поезија

Дневник

Превод: Никола Маџиров


/7
стр. 1
Асмир Кујовиќ

Дневник
Враќање од стража
Магла
Паскалова теорема
Забелешка
Ров број 3
Горчина

_______________________________________________________________________

Дневник

Настојувам да сум презафатен
само да не мислам на Тоа.

Муабетам за ситните нешта,
за девојките, фарбаните црвенокоси
што ги предизвикуваат биковите
со заносно движење на тореадор,

и мувите во тажното око на коњот,
и мирисот, зачуван во заборавеното палто.

Во мир пензионерите умираат,
откако почна војната чиниш предолго живеам,
чиниш одамна беше времето за умирање,
но нешто се чека,
во кујната, околу радиото,
како крај згаснато огниште.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+