Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 04 | година I | август-септември, 1998[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 04август-септември, 1998
Поезија

Тркалезни форми

/9
стр. 1
Петре М. Андреевски

Жетва
Македонска свадба
Галичките чардаци
Големите мајстори
Прво писмо
Петто писмо
Харакири
Бајачка
Тркалезни форми

_______________________________________________________________________

Жетва

Две војски се гледаат
никоја да попушти

Секој војник од едната страна
фатил непола месечина
другите немаат ништо
барем до негде да побегнат

А толку многу ги има
што сенките си ги смешале

Над нив сончеви улишта
му пеат химни на летото
(До небото земјата гори
носете го изворот в стомни)

Две војски се борат
помалата победува.


Ова е извадок од:
еКнига
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+