Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 37 | година VII | јули-август, 2004[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 37јули-август, 2004
Поезија

Пер Лашез

/7
стр. 1
Тихомир Јанчовски

Пер Лашез
Последен поздрав
Избор
Лотовата жена
Ако љубиш а не чувствуваш болка
Ти подадов рака
Еднаш се уплаши од убавината

_______________________________________________________________________

Пер Лашез

Додека другите заминаа на веселба
ние отидовме на гробишта
беше распет петок 2002

Одевме по парцелите барајќи ги гробовите
на луѓето кои не сме ги знаеле
а сме ги познавале

Минувавме покрај коските на некогашните
париски херои, писатели, сликари,
претседатели, грешници и чесни луѓе

Минувавме крај секакви гробови
мермерни, варосани, светли, раскошни, бедни
обични гробови и гробови-скулптури

Помислив: Дали е ова некаков бизарен
да го наречам – мртовечки туризам?
Не знам, и не можам да кажам

Сепак, настрана од тоа
видовме тогаш и вистински погреб
каде не плачеше никој

За тој мртовец немаше кој гласно да жали
ни женска солза, ни куче да лае, ништо
само нема болка

Лежи тој, закопан и неоплакан
во својата дупка,
таму, на Пер Лашез
гробиштата на славните
во Париз


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+