Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 37 | година VII | јули-август, 2004[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 37јули-август, 2004
Поезија

Пер Лашез

/7
стр. 2
Тихомир Јанчовски

Пер Лашез
Последен поздрав
Избор
Лотовата жена
Ако љубиш а не чувствуваш болка
Ти подадов рака
Еднаш се уплаши од убавината

_______________________________________________________________________

Последен поздрав

Во животот искусуваме
и радост и болка
и има два вида настани
што нив ги содржат
во најголема мера,
средбите и разделбите

И како тој си одминува,
животот,
на првите
сè повеќе им сè радуваме
а вторите
сè повеќе нè болат

Средбите се почетоци
разделбите завршетоци
а смртта е најголемата
и најболната разделба
од сите можни разделби

Но таа не е крај
смртта,
туку е и премин
од еден во друг
начин на постоење

Зашто мртвиот го нема
во тело повеќе
но присуството негово
неговата душа
уште ја чувствуваме

Па зошто тогаш
сепак,
нешто нè тера
да плачеме и жалиме
ако смртта ја нема?

Не тагуваме ние
всушност по мртвиот
и не го оплакуваме
неговиот крај
неговата смрт

Туку плачеме
за себе, самите
зашто тој повеќе не е со нас
и бескрајно ни недостига


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+