Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 37 | година VII | јули-август, 2004[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 37јули-август, 2004
Звук Осврти

Laika – Комуницирање човечки емоции

/3
стр. 1
Ненад Георгиевски

Исто како и истоименото куче кого Русите го испратиле во вселената, така и бендот Laika патува низ вселената создавајќи јасна и неверојатна фузија на рок, хип-хоп, џез, електроника, dub, краутрок. Едно е сигурно: бендот Laika не звучат како никој претходно. Минатата година тие го објавија “Wherever I Am I Am What Is Missing” а во рамките на турнејата која следеше настапија и во Скопје на фестивалот Таксират. Интервјуто со Гај Фиксен беше направено пред завршувањето на албумот и турнејата која следеше.

Laika се еден од најиновативните бендови кои се појавија во 90-те. Пред Laika Вие соработувавте со бендови како што се The Breeders и My Bloody Valentine. Кои се искуствата кои ги донесовте од работата со овие бендови во Laika? Кои се некои од вашите првични замисли за тоа што би требало Laika да биде а што не?
    Претпоставувам дека имам впиено по малку од сета музика што сум ја сакал и се обидувам да живеам по тие теркови. Среќен сум што имам работено со луѓе кои ја создавале таа музика и тоа ја демистифицираше самата музика и ме охрабри и мене самиот да почнам да ја создавам. Во секој случај, се обидувам да го отсликам духот а не реалноста на музиката која влијаела на мене. Во почетокот, Laika воопшто немаше такви цели. Ние немаме концепт. Всушност, за нас би рекол дека сме анти-концептуални. Концептите се средства кои им помагаат на оние кои имаат блокада и обично тие се пречка кога се искажуваат емоциите. Наша единствена цел е да создаваме музика која во исто време е индивидуална и полна со емоции.

Кога некој ќе ги слушне вашите албуми се забележуваат разни влијанија и звуци кои се дел од звукот на Laika. Како самите би ја опишале музиката која ја создавате?
    Кога се наоѓам на некоја бензинска пумпа во Ајдахо обично на тоа прашање одговарам дека сме мешавина од рок и dance музика – бидејќи ме спасува од многу објаснување! Вистината е дека тука има мали делчиња од целата моја музичка колекција (која е огромна!) плус многу други работи кои ги имам додадено.

Во моментов работите на нов албум. Можете ли да ни кажете за звукот на новиот албум?
    Звукот е ист но и различен… Тој е малку празен и е создаван од само тројца луѓе – нашиот тапанар Лу и ние двајца. Ова е малку во контраст со последниот албум кој беше сниман и извежбуван како бенд и кој вклучуваше неколку различни музичари.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+