Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 38 | година VII | септември-октомври, 2004[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 38септември-октомври, 2004
Поезија

Толку малку

/7
стр. 1
Чеслав Милош

Надеж
Песна за крајот на векот
Ars poetica?
Не повеќе
Толку малку
Значење
Царот Константин

_______________________________________________________________________

Надеж

Надежта е со тебе кога веруваш
Дека земјата не е сон туку живо ткиво,
Дека погледот, допирот и слухот не мамат,
Дека се сите нешта кои овде си ги видел
Како градина погледната од портата.

Не можеш да влезеш. Но сигурен си таму е.
Да можеме да погледнеме појасно и помудро
Можеби некаде во градината ќе откриеме
Чуден нов цвет и неименувана ѕвезда.

Некои велат не требало на очите да си веруваме,
Дека немало ништо, само привид,
Тоа се оние без надеж.
Мислат, во мигот штом се свртиме,
Светот, зад нашите грбови, престанува да постои,
Како да е грабнат од рацете на крадците.


Прев. И. Исаковски


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+