Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 39 | година VII | ноември-декември, 2004[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 39ноември-декември, 2004
Звук Осврти

Чалгијата е поп-музика на едно време

Интервју со Дејан Спасовиќ – Калдрма


/4
стр. 1
Љупчо Јолевски

Со обнародувањето на албумот со чалгаџиска музика, првично е заокружен проектот Калдрма зад кој година и половина стамено стојат членовите на групите Стринг Форсис и Пеце Атанасовски оркестар. на оваа објава потпишана од продуцентската куќа Профундус, има единаесет песни и ора, меѓу кои ненадминатите Ој Зарино, Ајде дали знаеш паметиш Милице, Ој ти моме, Три години стана како ме зафана… , забележани на концертните настапи на Калдрма во Куршумли ан и во Домот на АРМ во скопје. Сè заедно, ова е уште еден проект што силно ја крепи традицијата и македонската музичка мисла во времево на засилена атака врз вистинските вредности и националната самобитност

Со неизмерно многу љубов кон изворната форма и особено кон запоставената македонска чалгија се обдарени петнаесетината членови што го потпишаа овој проект. Од таму сосема сеедно е кој од нив би ви говорел за нивната заложба. За тоа како тие ја поимаат активноста во Калдрма. Во случајов, преписката ја сторивме со Дејан Спасовиќ, од Пеце Атанасовски оркестар. Неговите размисли следуваат во продолжение.

НАПРЕД ВО НАШАТА ПРИКАЗНА
     – Ако можеш да кажеш од каде си, не на која националност ѝ припаѓаш, туку едноставно од кој регион си, сигурно можеш да кажеш и на која традиција ѝ припаѓаш. Тоа повлекува со себе и прашања од типот кој е твојот јазик, твојата култура, твојата музика и како сите тие елементи се инкорпорирани во тебе. Тргнувајќи од ова прашање, неминовно е секој оној што се занимава со музика на каков било начин да се сретне со прашањето: што е направено пред тебе и кое е твоето место во целата оваа приказна.
    Она што Оркестарот Пеце Атанасовски се обидува да го направи во изминативе години на ова поле е тоа како може да се прераскаже оваа приказна.
    Последниве десетина години Оркестарот се занимава со проблематиката на изворната музика на овие простори. Во почетокот енергијата што го туркаше оркестарот да оди напред односно да копа во минатото може да се опише како еден младешки занес. Беше тоа сон на едни млади луѓе, несвесни за големината на залакот. Но, како одминуваше времето, упорноста на одредени поединци доведе до тоа, нешто што почна како курс за изворни инструменти да прерасне во вистински оркестар, кој си го најде местото на музичката сцена во Македонија.

ЗА ГОЛЕМИОТ УЧИТЕЛ ПЕЦЕ АТАНАСОВСКИ И ЗА СИТЕ ДРУГИ ОД И ВО ВРЕМЕВО
    – За човекот чие име го носи оркестарот и за другите знајни и не така знајни музичари од нашата историја и нивната улога


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+