Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 40 | година VIII | јануари-февруари, 2005[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 40јануари-февруари, 2005
Поезија

Широко дигитално речиси небо

Препев од англиски: Магдалена Хорват


/7
стр. 1
Крег Чури

немаше друга намера
за Хедер
Во мојата тишина за да оправдам
Со години
Потоа
Во мојата земја
Садиикии

_______________________________________________________________________

немаше друга намера
објава

секој ден легендарна потрага по изгубениот
плач на децата во шумата
секој ден жена ја напушта куќата
влегува во шумата барајќи си ги децата
секој ден се вљубува во дрво
води љубов со него и се враќа дома пред да се стемни
секој ден жена го напушта домот
влегува во шумата барајќи си ги децата
секој ден ги замотува рацете околу стебло
се трие од него сè дури дрвото не се затресе
сè дури таа не стане јаже од коса
па се враќа дома пред да се стемни
жена што си ги бара децата
влегува во шума но во неа нема дрвја
продолжува да оди до другиот крај
сребрен и светкав
пред неа чакалот е светкав


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+