Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 40 | година VIII | јануари-февруари, 2005



[размена]



SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF







                     Рецензирано списание
Блесок бр. 40јануари-февруари, 2005
Проза

Воз

за Џон Чивер


/7
стр. 1
Рејмонд Карвер

    Жената се викаше госпоѓица Дент и претходно таа вечер имаше вперено пиштол во еден маж. Го беше натерала да легне на земја и да моли за својот живот. Додека очите на мажот се полнеа со солзи а неговите прсти чепкаа низ лисјето, таа го насочи револверот кон него и му кажа некои работи за него самиот. Се обиде да го натера да увиди дека тој не може да си поигрува со чувствата на другите. „Не мрдај!“ му рече таа, иако мажот само ги вкопуваше прстите во земјата и малку ги помрднуваше нозете, од страв. Кога престана до зборува, кога кажа сè што можеше да смисли да му каже, го стави своето стапало на неговиот тил и му го напика лицето в земја. Потоа го стави револверот во чантата и се врати на железничката станица.
    Седна на клупата во напуштената чекалница, со чантата во скутот. Билетарницата беше затворена; немаше никого наоколу. Дури и паркингот пред железничката станица беше празен. Остави очите да ѝ се одмораат на големиот ѕиден часовник. Сакаше да престане да мисли на мажот и како тој се однесуваше со неа откако го доби она што го сакаше. Но таа знаеше дека ќе се сеќава уште долго време на звукот кој тој го испуши низ нос додека пред неа паѓаше на колена. Таа зеде здив, ги затвори очите и наслушнуваше за да го чуе звукот на возот.
    Вратата на чекалницата се отвори. Госпоѓица Дент погледна во таа насока кога двајца луѓе влегоа внатре. Едната личност беше старец со бела коса и со бела свилена вратоврска; другата личност беше средовечна жена со шминка, кармин и плетен розов фустан. Вечерта го донесе и студот, но ниеден од двајцата не носеше капут, а старецот беше без чевли. Застанаа на вратата, очигледно изненадени што наоѓаат некого во чекалницата. Се обидоа да се однесуваат како нејзиното присуство да не ги разочарало. Жената му рече нешто на старецот, но госпоѓица Дент не можеше да ја чуе што кажа. Парот се раздвижи низ собата. На госпоѓица Дент ѝ се стори дека здувнале од некој протест, или дека заминале од некаде во голема брзаница и досега не можеле да почнат да зборуваат за тоа. Можеби, помисли госпоѓица Дент, и малку повеќе испиле. Жената и белокосиот старец погледнаа во часовникот, како тој да можеше да им каже нешто за нивната состојба и за тоа што да сторат понатаму.
    И госпоѓица Дент ги сврте очите кон часовникот. Во чекалницата немаше ништо што






Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!



50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+