Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 41 | година VIII | март-април, 2005[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 41март-април, 2005
Поезија

Папараци

/4
стр. 1
Звонко Танески

Папараци
Судски процес против неверата. Среќен почеток!
Фигурки
Бела глетка

_______________________________________________________________________

Папараци

Кога ќе заврши ова „babie leto” надвор
што ми се провира и под панталоните?
Кога ќе почне часот по метереолошка хигиена
што толку долго го очекувам?
Сè уште сум под есенски туш
стручниот профил што ми го разводнува,
што ме тера на неодлучност, на пасивност,
при изборот на книжевен ментор,
на тутор шта препорачува домашна лектира,
на надзорник со zorný uhol,
на ревизор со изострена диоптрија,
стилските чекори што ги контролира,
што ги проверува,
што докрајчува,
што (при)врзува,
што става во калап.

Ќе го разбијам ли менталниот оклоп?

Ќе ги скршам ли решетките во зоолошката градина?

Кога ке стигне зимата, ќе ѝ се поклонам на колена,
па ќе ѝ се насмевнам в очи, затоа што доцни
како домородски саат на село…

Ставен сум под истрага, под увид,
на словачките писатели, на незапознатите,
на сокриените,
на неотскриените,
на неоткриените дотогаш,
тука на црниот под,
белите места што ги пополнуваат
како ѕидна смеса за плитки дупки,
за мали отвори,
за штури празнини,
за бегство на другата страна –
за оттаде-другаде да ѕиркаат
или потајум во мене
како папараци


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+