Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 41 | година VIII | март-април, 2005[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 41март-април, 2005
Поезија

Снег во чевлите

Превод од српски:Никола Маџиров


/3
стр. 1
Ана Ристовиќ

Снег во чевлите
Љубљанска сиеста
Моливот пишува со срцето

_______________________________________________________________________

Снег во чевлите

Не се гради куќа врз збирките есцајг
иако некоја лажица повеќе
понекогаш е добредојдена.

Не се гради куќа врз новите завеси
иако инаквите погледи
одвреме-навреме
треба да се покријат со ново платно.

За да биде домот дом, меѓу другото
потребни ти се и многу нешта
од коишто однапред би се
откажал, со огромно задоволство.

Слушни што велат Ескимите:
за да изградиш пристојно игло
со години треба да носиш
снег во чевлите.

И игла-безопасна, заборавена
во кргната од палтото,
близу до гркланот.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+