Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 41 | година VIII | март-април, 2005[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 41март-април, 2005
Поезија

Моите пријатели

избор и превод од англиски: Игор Исаковски


/6
стр. 1
В.С. Мервин

Пророштво
Вчера
Моите пријатели
Влез
Пред потопот
Кога и да појдам таму

_______________________________________________________________________

Пророштво

На крајот од годината ѕвездите згаснуваат
воздухот престанува да дише а Сибил пее
прво пее за темнината која ја гледа
пее сè додека не стаса на возраст
без време и темнината која не може да ја види

никој тогаш не слуша како таа уште пее
за сите бели денови кои ни беа дадени еден по еден
кои околу нас се претворија во бои

светлината од далеку доаѓа во окото
каде почнува пред таа да може да ја види

гори низ зборовите во кои никој не веруваше


од „Зеница“, 2001.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+