Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 41 | година VIII | март-април, 2005[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 41март-април, 2005
Поезија

Моите пријатели

избор и превод од англиски: Игор Исаковски


/6
стр. 2
В.С. Мервин

Пророштво
Вчера
Моите пријатели
Влез
Пред потопот
Кога и да појдам таму

_______________________________________________________________________

Вчера

Пријателот ми вели не си бил добар син
разбираш
јас велам да разбирам

вели не сум одел
да си ги видам родителите баш често знаеш
а јас велам да знам

дури и кога сум живеел во истиот град вели тој
можеби сум одел таму еднаш
месечно или и поретко
јас велам о да

тој вели последниот пат кога сум бил да го видам татко ми
јас велам последниот пат кога го видов татко ми

тој вели последниот пат кога сум го видел татко ми
ме прашувал за мојот живот
како ми оди и тој
отишол во другата соба
да земе нешто да ми даде


о велам јас
пак чувствувајќи го студенилото
од раката на татко ми последниот пат
тој вели а татко ми се завртел
на вратата и ме видел
погледнал во мојот рачен часовник и
рекол знаеш би сакал да поседиш
и да зборуваш со мене

о да велам јас

но ако си зафатен вели тој
не сакам да мислиш дека
мораш
само зашто јас сум овде

не велам ништо

тој вели татко ми
рекол можеби
имаш важни нешта да сработиш
или можеби треба да се сретнеш
со некого не сакам да те задржувам

јас гледам низ прозорецот
мојот пријател е постар од мене
вели тој а јас му реков на татко ми дека е така
и станав и тогаш го напуштив
знаеш

иако немав каде да одам
и немав што да правам


од „Отворање на дланката“, 1983.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+