Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 42 | година VIII | мај-јуни, 2005[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 42мај-јуни, 2005
Поезија

Писмо до Роберт Крили

/1
стр. 1
Роберт Адамсон

Писмо до Роберт Крили

_______________________________________________________________________

Писмо до Роберт Крили

Слушнав системот се затвора. Добро е
да се читаат, стар пријателе, твоите зборови за
тоа што е пријател, доколку го имаш. Деновиве
често мислам на Зукофски
едноставно го фрла зборот
„објективист“ и тоа функционира
добро како и секој назив. Деновиве
сме на само неколку збора
од смртта и мислам
конечно научив да слушам (твоите
љубовни песни сега се чинат мудри
откако годините ми ја смирија главата) додека ти
ја претвораш болката во неприбирање чувства. Често
мислев на твојот чист хумор додека
татко ми умираше од рак. Го прашав за болката
а тој ми откачи стих: „чувствувам како голема
каллива краба да ми го јаде ’рбетот“.

Од Лисја: Нови и избрани песни 1970-2001.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+