Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 42 | година VIII | мај-јуни, 2005[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 42мај-јуни, 2005
Поезија

Постојано менливо

од англискиот препев на В. Миранда: Игор Исаковски


/5
стр. 1
Луис Бенитез

Постојано менливо
Загубената
Странецот
Разговори
Овошка во тревата

_______________________________________________________________________

Постојано менливо

Вљубениот маж сака да биде жената која ја љуби,
Вели: со мене кон кралството, а кој знае каде
иако една по една ги загубил моќите на децата.
Странецот го потсети на земјата во огледалото,
натрапникот го урочи
само ти го гледаш; ова е мојот облик за тебе.
Прифати го сега, никој не може да те убие, освен мене;
а великите повикувачи веќе заборавени
им се вратија на неговите денови како антички министри,
господари од некое друго време.
Колку насилно се чини она што некогаш беше негово!
Зошто во овој манир на Петар Пан?
Сега напевите на убавината го плашат
неранлив и осамен во шумата на светот.
Со мене кон кралството
, вели неговата надеж
тој сеедно повторува, со мене,
но таа пак го сменила обликот,
и таква е каква нема да биде утре:
камен помеѓу нервите
груб удар кој излетува од сеќавањето
нешто кое се тркала далеку по патот.
Треба да остане само она кое не трае вечно.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+