Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 42 | година VIII | мај-јуни, 2005[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 42мај-јуни, 2005
Поезија

Збогум

Избор и препев од англиски: Богомил Ѓузел


/6
стр. 1
Роберт Крили

Збогум
Америка
Јазик
Водна музика
* * *
Возраст

_______________________________________________________________________

Збогум

Сега знам
јас сум бил
камерата спремна
да се експонира

себеси во слика
или во цевка
низ која може
да потече вода

или во пиле
спремено за ручек
или во план
внатре во главата

на мртовец.
Ништо лошо
штом размисли човек
како сè тоа почна.

Зукофски беше рекол:
„Роден многу млад во свет
веќе толку стар… „
Векот беше затекол

кога во него влегов јас
и сега штом при крај е
знам дека нема
долго да трае.

Но зар не можеше бар да биде
нешто поубав, како што
би рекла мајка ми Зар
мораше да убие сè што ќе види,

зар доброто мора да е везден лошо?
Знам дека телото ми е нестрпливо
знам дека имам слаб глас и ум.
А сепак сакав, сакам.

Не барам сентименталности.
Барам само да сум си дома.

(Од Извонреден труп)


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+