Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 42 | година VIII | мај-јуни, 2005[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 42мај-јуни, 2005
Критика

Роберт Крили, 1926–2005

/5
стр. 1
Роберт Адамсон

Опсежен и богат беше допирот на Роберт Крили низ времето и просторот. Ги допре животите од едниот до другиот крај на планетата. Во текстот што следува, еден од водечките австралиски поети се сеќава на средбата со Крили во Синдеј во 1976, и на силното книжевно и лично пријателство кое потоа се создало. Овој напис прво беше објавен во Sydney Morning Herald на 16 април 2005, а потоа и во е-списанието Jacket, од каде што Блесок го презеде.

Роберт Крили, која на 78-годишна возраст почина од пневмонија и проблеми со белите дробови, во Одеса, Тексас, е еден од најзначајните американски поети на XX век. Беше учител, научник, и жестока личност: „На зборовите гледам, и на ништо друго, како на мој спас, и како човек и како поет“.

Само неколку денови пред да почине, Крили го одржа своето последно читање – во Шарлотсвил, Вирџинија – дишејќи низ она што го нарече „преносни резервоари за кислород големи како шише шампањско“. Помеѓу песните, Крили кажа некои едноставни нешта кои беа вистинити: „Имаше премногу војни и страдања во минатиот век. Мораме да научиме како да бидеме добри: добрината е она што нè прави човечни“.
    Крили живееше во Провиденс на Род Ајленд, и беше истакнат професор по англиски на Универзитетот Браун. Директорот на програмата за уметности на Браун, Питер Гејл Нелсон, за него рече: „не беше реткост што е голем поет, беше уште поголема реткост што беше голем како личност. Претставуваше возбудлива појава“.
    Претходно, Крили беше професор на Унивезритетот Бафало во државата Њу Јорк, и тоа повеќе од 20 години. Чарлс Бернстин, поет и поранешен колега од Бафало, изјави: „Занчењето на Крили во американската поезија е огромно“.
    „Едноставно не можете а да не го сакате светот во кој се случува Роберт Крили“, запиша Том Пикард, негов пријател од Британија.
    Крили имаше големо влијание врз австралиската поезија. Го посети Сиднеј во 1976 и многумина се сеќаваат на неговите читања и предавања, придружени со неговите страсни гестикулации. Крили напиша 60 книги, од кои Собрани песни на Роберт Крили 1945-1975 и најновата, Живот и смрт (Life & Death, 1989) се нашироко достапни кај нас. (Издавачот New Directions ја објави неговата последна книга Доколку јас го пишував ова [If I Were Writing This] во 2003, но таа книга не е достапна низ целиот свет).
    Крили преобрати многу студенти кои беа насочени кон самоуништување, на овој или оној начин. Мене ми го смени животот кога дојде во Сиднеј, укажувајќи ми дека мојот австралијански акцент е


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+