Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 01 | година I | март, 1998[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 01март, 1998
Поезија

3 песни

/3
стр. 1
Октај Ахмед

Мултиделириумската оаза на Ист Вилиџ
Молекул
Еволутивен стоп

_______________________________________________________________________

Мултиделириумската оаза на Ист Вилиџ

се сеќавам како еден млад уметник
од Ист Вилиџ
ме праша што тоа јас не сакам да кажам со својата поезија,
за да потоа ме однесе во нереалниот свет на боите
кои, пак, испомешани со моите, стиховите,
да може да родат уште едно сонце,
и така се спасат сите кои го посакуваат тоа,
кои цел живот творат на Ист Вилиџ
за да го родат сонцето по-ново,
или, хокус-покусот да им успее,
за да се живее едноставно,
а богато,
раскошно,
за да не бегаат од сегашното кое многу пече,
а и озонот е против нив,
па и мултиделириумската оаза
наполнета со кафе и шверц
продава вода во пластични чаши,
а сите се наши,
и никој не е,
и што ми е гајле за сидата,
и што ќе те чува кондомот,
а каде е метлата, јазикот
јазикот на уметниците,
на одметниците,
кои за вреќа брашно убиваат човек,
и сè така еден цел човечки век,
и нема лек,
нема лек за пастелните бои на стиховите
кои многу ги преокупираат главите,
нивите, двоседите и троседите,
и кондомите кои лесно пукаат,
па уметниците кукаат,
но нема кој да ги слуша кога играат бриџ,
па и не мора,
и така тоа е Ист Вилиџ,
држава на уметниците.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+